четвер, 15 грудня 2016 р.

Виховання дитини поза родиною

Все більшій кількості батьків доводиться миритися з тим, що після розлучення або розставання вони змушені жити окремо від своїх дітей. Хоча жити окремо від сім'ї набагато складніше, ніж разом з нею (з-за прав батька на дитину і так далі), все-таки цілком можливо стати хорошим татом, якщо правильно підійти до справи. Є ряд основних принципів, які, як нам здається, допоможуть вам у цьому. Вісім основних принципів.


 
Принцип 1: свикнітесь з емоційними наслідками розставання або розлучення
Розлучатися або розлучатися завжди нелегко і боляче для всіх, хто з цим пов'язаний. Для батьків боляче переживати «тугу» після того, як більше не можна щодня спілкуватися з дітьми, і такі батьки відчувають той же діапазон почуттів, що і люди, які понесли серйозну втрату.
Розуміння цього допоможе вам побачити світло в кінці тунелю. По-перше, вам буде важко через відсутність дітей. Вам захочеться плакати, кричати, вити або кидатися на всіх оточуючих. Найкращий спосіб допомогти собі в цій ситуації - це дійсно поплакати або виїхати на пустельний пляж і там прокричав. Якщо вам хочеться накинутися на кого-небудь, підіть у спортивний зал і побоксує або зігнати свою злість на тренажері. Вам стане набагато легше, якщо ви дозволите своїм емоціям вийти назовні, ніж якщо б ви їх стримували.
Після першого напливу емоцій більшість батьків починають відчувати злість і обурення на «винного» - зазвичай це колишня партнерка чи законодавча система, яка встановила правила опіки та прав батька на дитину. Ця злість цілком з'ясовна, але ви повинні пам'ятати, що протест проти системи або порушення правил тільки погіршать і без того погане положення справ. Найкращий спосіб впоратися з цією емоційної фазою - прийняти рішення стати таким хорошим батьком, яким дозволяє бути законодавча система, і довести, що ви сильніше обставин, які проти вас.
Останньою стадією, як правило, є прийняття ситуації . Тобто ви нарешті упокорюється з новою ситуацією і тому готові до того щоб почати нове життя. Замість того щоб згадувати своє колишнє життя, потрібно зосередитися на даному моменті і постаратися отримати із ситуації якомога більше користі.
Принцип 2: приймайте максимум участі у вихованні дитини
Хоча ви обмежені в часі спілкування з дитиною, ви повинні приймати якомога більше участі в його житті. Вболівайте за дитину на шкільних спортивних змаганнях, ходіть на різдвяні концерти, на футбольні або нетбольние матчі. Якщо є можливість, ходіть на батьківські збори. Користуйтеся будь-якою можливістю побачити дитину, і тоді ви з чистою совістю зможете сказати, що зробили все, що у ваших силах, щоб приділити дитині належне час і увагу.
Принцип 3: не розраховуйте на підтримку вашої колишньої партнерки
Навіть якщо рішення розлучитися було обопільним, ви не повинні розраховувати на те, що партнерка буде продовжувати вас підтримувати і тепер. Це не означає, що вас обов'язково позбавлять підтримки, але не варто розраховувати на неї. Чим швидше ви почнете жити незалежно, тим краще буде для вас і для ваших дітей.
Принцип 4: створіть альтернативну систему підтримки
Не думайте, що вам зовсім не знадобиться підтримка. Знадобиться. Завжди добре створити альтернативну систему підтримки, зміцнивши старі дружні зв'язки.
Вони допоможуть вам радіти тим сторонам життя, які не пов'язані з дітьми.
Принцип 5: дбайте про дитину в його інтересах
Типовою помилкою розлучених батьків є те , що вони змагаються один з одним у тому, хто більше набере балів за «виховання» дитини. Наприклад, мама може забороняти харчування фастфуд, а тато йде в місцеву піцерію і купує там все, що захочеться дитині. Такий вчинок, може бути, підвищить популярність батька в очах дитини, але це тільки тимчасова популярність, і надалі вона не принесе нікому користі.
Роль хорошого тата повинна залишатися незмінною, навіть якщо ви почали жити окремо від дитини . Ваше завдання все так же полягає в тому, щоб бути найкращим татом, навіть якщо це загрожує втратою значимості в очах дитини. Коли ви перебуваєте з дитиною, прагнете до того ж високому рівню батьківської майстерності, як якщо б ви жили разом з сім'єю.
Принцип 6: виховуйте шанобливе ставлення дитини до обох батьків
Хоча ви більше не живете з колишньою партнеркою, ваша дитина все одно має виховуватися в любові і повазі до вас обох. Слід бути обережним у висловлюваннях щодо розмові про матір дитини у його присутності і вчити поважати обох батьків. Проблема використання дітей в якості «буфера» страшна тим, що страждають діти, причому нікому від цього не стає краще. Свідомо підтримуючи доброзичливі стосунки, ви маєте набагато більше шансів зберегти відкриті канали спілкування з вашої колишньої партнеркою, що, природно, призведе до більшої стабільності у відносинах.
Принцип 7: не чіпляйтеся до дрібниць
Коли ви жили разом з дружиною, у вас було право приймати участь в усіх аспектах життя вашої дитини, починаючи з того, що він їсть на сніданок, аж до того, у скільки він повинен лягати спати. Все стає зовсім іншим, коли ви починаєте жити окремо, і вам, можливо, доведеться перестати звертати увагу на моменти, з якими ви не згодні. Найпростіший спосіб це зробити - скористатися девізом американського автора Річарда Карлсона: «Не чіплятися до дрібниць». Іншими словами, намагайтеся ігнорувати ті повсякденні речі, з якими ви могли б не погодитися раніше, і відстоюйте у колишньої партнерки свою позицію з пово? Ду принципових моментів, таких, наприклад, як вибір школи або рамки допустимого поведінки. Така позиція зробить ваше життя набагато менш напруженою, ніж якщо б ви чіплялися до всяких дрібниць.
Принцип 8: регулярно спілкуйтеся з вашої колишньої партнеркою
Якщо колишня партнерка не проти, непогано взяти за правило регулярно спілкуватися один з одним (наприклад, один раз на два тижні або один раз на місяць), щоб можна було обговорити життя і розвиток дитини і прийняти якісь важливі рішення разом. Така перспектива, можливо, не дуже вас порадує, особливо якщо ви погано розлучилися. Але якщо ви готові забути про особисті образи заради благополуччя дитини, ваше життя папи, не живе з сім'єю, стане набагато легше.
Хоча весь список правил виховання дітей після розлучення не може бути повністю перерахований в цій книзі, ці вісім головних принципів можуть знадобитися вам.
 
Ян Брюс, глава з книги "Як стати хорошим татом"

Немає коментарів:

Дописати коментар